Een hommage aan vertraging en een taart voor @NS_Online

De NS is een soort rijdende klaagmuur, geliefd om je gal over te spuien: gaat er iets fout in je leven, dan kun je dit altijd direct op de NS betrekken. De almachtige zondebok. Ja, ook ik heb wel eens vertraging. Op dit moment bijvoorbeeld. Tien minuten waarin ik het begin van deze blog schrijf. NS Webcare vangt de klappen op.

Van vertraging heb je twee soorten.

  1. Een onverwachte, na een lange vrijdag werken en als je de deur naar het weekend open wil gooien staat daar die melding ‘trein rijdt niet’. Voor het weekend moet je de moed dan met moeite weer uit je schoenen trekken.
  2. Het is winter, je bent onderweg naar huis van een kerstdiner met familie en je hebt alle tijd. Een dikke sjaal om je nek, natte sneeuw in de lucht een gratis bak koffie en iedereen praat met elkaar: door de irritatie ontstaat cohesie.

Het is maar hoe je de vertraging benadert. Ja natuurlijk, je hebt een afspraak, een vergadering, een sollicitatiegesprek, een begrafenis. Maar het is frappant dat in de chaos van het leven geen chaos mag zijn. Blame de NS.

Een kapotte trein kun je toch voorkomen? Iemand die langs het spoor wandelt als een Tom Sawyer met een stuk koperleiding onder de arm betekent toch niet dat een trein vaart moet minderen? We zijn zo vaak boos op de trein, omdat een trein precies is wat wij zijn. We zijn onderweg en meestal gaat het goed en soms fout. Bij de NS zit daar in de eerste linie Webcare. Met een simpele tweet heb je contact. Dus zodra die melding van vertraging de treincoupé binnendendert, is het enige wat je hoeft te doen:

Je telefoon pakken (o, nee die heb je al in je hand sinds je het perron opliep). Een tweet sturen naar NS webcare met: NS, door jullie kom ik nu ergens te laat (of gewoon later) voor.

NS Online is de meest uitgescholden werkvloer van Nederland(*)

Dat las ik vorige week. Shooting the messenger. Als een oorlog uitbreekt dan sturen we NS Webcare ongewapend in felgekleurde t-shirts naar het front met bordjes: ‘raak ons aub, wij zijn verantwoordelijk voor deze oorlog’ , sterker nog, ze zijn verantwoordelijk voor al het leed in de wereld.

Vanochtend brak eerst mijn fietszadel af aan een kant, waardoor ik alsof de rechterkant van mijn lichaam verlamd was naar huis fietste. Na een kleine 5 minuten het besef dat de straat alleen nog contact maakte met een leeggelopen stukje rubber. @ns_online kut NS ik moet lopen.

Ik ben er een beetje klaar mee. Ik ben geen moraalridder, ik klaag ook, ik haat vertraging als ik het niet kan gebruiken, maar ik omarm de chaos: dingen gaan fout, alles soms, maar uit chaos ontstaan de beste dingen. Niet altijd. Een chaotisch plan in de pan van een zelfverzonnen recept met kikkererwtballetjes met mango is daar geen goed voorbeeld van.

Hoe overleef je vertraging?

Bij de volgende vertraging stop je die telefoon in je zak, koop je een tijdschrift dat je nog nooit hebt gelezen, vul de kruiswoordpuzzel in, reageer op een column, knip hem uit en plak hem op een grappige plek, ga naar nu.nl en lees het dossier Syrië, zoek een knap meisje of een jongen en zeg tegen hem/haar:

Kut he, vertraging, ik mis nu mijn eerste blokfluitles.

Hoe ouder je bent, hoe beter dit werkt. Koop 1 bloem en verstop die in de tas, ga ff naast die piano staan en haal je oordopjes uit je oren. Oja, en die belangrijke afspraak, verplaats je naar morgen en neem gelijk een keertje een vrije dag op in je drukke bestaan en zoek een trein die wel rijdt, naar een plaats waar je nog nooit bent geweest. Er zijn legio mogelijkheden je in de vertraging te vermaken. Leer iets, lees iets, doe iets. Vertraging bestaat alleen maar, omdat we tijd hebben verzonnen.

Tuurlijk, je kunt er ook voor kiezen te chagrijnen, daar op het perron, vloekend, klagend met telefoon in je hand en een haatbericht te sturen naar iemand die hard aan het werk is. Daarvan wil je even horen dat ze het vervelend voor je vinden. Je wilt een bevestiging van je misère. Sterkte met alle komende vertraging in je leven.

Ik heb dit stuk geschreven tijdens deze vertraging. Was echt leuk, ik ben ook naar een boekenwinkel geweest, een meisje van een organisatie vroeg me wat ik vond van kindersterfte en om niet aan een contract vast te zitten, moest ik zeggen dat me dat niet boeit, maar het was toch een leuk gesprek en zojuist geeft een vrouw met twee grote getatoeëerde katten op haar benen een kindersurprise-ei aan een kind die ze niet kent.

Tien minuten voorbij.

Okay, ik had toch liever in de trein gezeten want het is onverwachts koud en ik heb alleen een T-shirt aan. En ik moet naar de wc. Maar je weet zelf ook precies wat dat is: vervelend.

#daaromeentaart

NS Webcare, thanks voor de vertraging, online grapjes, en jullie inventieve synoniemen voor vervelend. Een taart voor jullie (mogelijk gemaakt door Taartenwinkel.nl! Super chille taartenbakkers en bezorgers). Met een briefje in de slagroom.

Een taart is leuk, maar als iedereen een dag nou eens geen haatberichten stuurt aan @NS_online, complete radiostilte, dan helpen we ze gewoon aan een vrije dag.

wat is de zin van het leven?

Balboekjes #metoo (30)

“Balboekje? Weet jij wat dat is?” vraag ik mijn collega tijdens een avonddienst. “Ja, zeker. Daar schreef je vroeger namen in van mensen waarmee je

abcdefgh