Een (b)review van de Nikon D3300 en ik kan 100 euro winnen

Ik sta bij een patatzaakje op Vredenburg en bestel een kleine friet met. Dat blijkt een grote friet met te zijn. Ik ontvang een e-mail op mijn telefoon en werp er snel een blik op. Het gaat over de camera die ik bij een webshop kocht.

Alles gaat snel in deze e-mail. Kans maken op 100 euro, voor 23:59 uur besteld, morgen in huis. Mijn ervaring delen binnen twee minuten. Of de Nikon die ik een kocht van mijn vakantiegeld een aanrader is. En dan een knop met ‘Ja’ of ‘Nee’. Brieven dienen zich soms onverwachts aan.

Mijn Nikon verdient meer dan een snelle ‘ja’ of ‘nee’. Hij ligt soms op de andere helft van het bed. Hij zit in mijn tas. Hij ging mee naar Engeland. Ik fotografeerde er de afgelopen weken mijn vrienden mee, mijn familie en Hugo.

Toen de Nikon thuis werd bezorgd, had ik al een bingereeks Youtubevideo’s achter de rug. Ik wist al dat ik deze Nikon wilde kopen, sinds een klein jaar, maar er moest nog een week camerareviews volgen. Om gek van te worden. In bed zag ik dubbel. De lenzen nog op mijn netvlies.

Je begint dan met een budget dat langzaam groeit. Tot je een camera van 3500 euro langzaam uitgepakt ziet worden en bedenkt dat je 3200 euro over je budget zit. En dan moet je nog een geheugenkaartje kopen. Mijn voorkeur bleef bij de Nikon. Ik kan je nu overigens precies zeggen welke camera’s er op de markt zijn. En dat zijn er veel.

Daarna een week Digitalrev op Youtube. Een spoedcursus fotografie. Ik weet nu hoe diafragma en sluitertijd werkt. En dat ik ga sparen voor een 50mm lens. Door pro’s ook wel de nifty-fifty genoemd. Alleen daarom al wil ik dat glas op mijn camera hebben. Je kunt er niet mee zoomen, maar zoals echte straatfotografen kennelijk graag zeggen: zoomen doe je met je voeten.

Mijn camera verdient een geschreven review. Per post.

Geachte heer/mevrouw,

Graag reageer ik op de e-mail die ik gisteren van u ontving. U vroeg mij daarin wat ik van mijn recent aangekochte Nikon D3300 vond. Dat vertel ik u graag, maar niet binnen twee minuten. Daar doe ik mijn ervaring geen eer mee.

Ik doe zelden grote aankopen, maar ik wilde dit jaar mijn vakantiegeld goed besteden. Ik kocht daarom een nieuwe spiegelreflexcamera. Een instapmodel. Ik heb lang getwijfeld over de aanschaf een systeemcamera, maar ik vind de gedachte dat er nog echt glas in het lichaam huist een nostalgische.

Ik ben eerlijk gezegd niet zo goed in het schrijven van reviews, want ik heb dat nog nooit gedaan. Dat maakt dit tot mijn eerste. Ik heb al wel heel veel reviews gelezen en gezien en de meeste gaan over hetzelfde: de bediening, het scherm, het aantal ruis op de foto’s als je helemaal inzoomt. U kent het wel. Ik wijk van deze weg af en gooi het in mijn eerste review over een andere boeg.

Ik heb de Nikon onlangs meegenomen naar Dover. Dat was de eerste keer dat ik een reis naar een plek buiten Nederland alleen maakte. Ik ga niet zo snel alleen in een restaurant zitten, of in een bioscoop – omdat ik dan niet zo’n goed idee heb wat ik precies moet doen. Inmiddels heb ik geleerd dat je het beste een tijdschrift, boek, laptop of een camera mee kan nemen. En de Nikon gaf me een soort excuus alleen te reizen: een doel.

Die had ik gelukkig allemaal in mijn rugzak zitten. De camera trots uitgestald naast een bestelde cappuccino en croissant. Toen ik op de boot naar Engeland zat, vroeg iemand me een foto van hem te maken. Niet met mijn camera, maar met zijn tablet. Hij wees naar de Nikon om mijn nek. “Can you make a picture of me please? I can see you’re a professional”, zei hij. Ik had de camera een week en ben zeker geen professional.

In Engeland maakte ik foto’s van de Cliffs of Dover, een kasteel en van een ouder echtpaar. Hand in hand. Ik maakte ook filmpjes, maar ik ben nog niet zo goed in het bepalen van goede shots en ik heb nog geen videobewerkingssoftware. Ik heb door YouTube inmiddels wel geleerd dat je voor een cinematisch effect het beste in 1/50 met 25 fps kunt schieten. Maar daar ga ik later verder mee aan de slag.

Om uw vraag te beantwoorden: ‘Is de Nikon D3300 + 18-55 mm f/3.5-5.6G VR II Zwart een aanrader Ja Nee?’

Ja.

Mocht ik de cadeaubon winnen (maar ik begrijp dat dit een longshot is) dan zou ik deze graag op een ander adres laten bezorgen. Ik wil hem dan aan iemand geven die de bon écht verdient.

Met hartelijke groet

Het antwoord lezen.

wat is de zin van het leven?

Brief aan Nesquik (1)

Wanneer je de website van Nesquik bezoekt, dien je eerst je geboortedatum in te voeren. Opvallend, omdat dit normaal enkel bij websites van bierbrouwerijen of

abcdefgh