Dat je moet gaan stemmen. Doe dat.

Ik moet vandaag voor het eerst gaan bellen met cliënten en teamleiders en collega’s gaan dan meeluisteren. Dat vind ik spannend: al die luisterende oortjes die je beoordelen op je communicatieve vaardigheden. Probeer dan maar eens op een ontspannen manier een telefoongesprek te voeren. De truc is om altijd te denken dat je fouten mag maken, maar perfectie moet nastreven.

Als ik voor een groep moet spreken dan denk ik wel eens aan de tip om te bedenken dat al die luisterende mensen zonder kleren gewoon naakt zijn. Ik weet eigenlijk nog steeds niet op welke manier dit zenuwen weg kan nemen. Een zaal vol naakte mensen zou mij namelijk ernstig op de zenuwen werken. Ik vind blote lichamen op zich niet zo’n probleem, maar als ze allemaal op zo’n evenementenstoel zitten waarbij de huidplooien zich aan alle kanten over het hout en ijzer laten zakken, dan bedank ik liever. Trek die kleren maar weer aan; doe mij maar zenuwen.

Ik vind dat wel leuk, om voorafgaand aan bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek, een nieuwe baan of een eerste date even te noteren hoe ik me op dat moment voel. Ik probeer me voor te stellen hoe de dag gaat verlopen en aan het einde van de dag lees ik dit dan terug en kijk ik of ik een beetje in de goede richting zat. Meestal is die zenuwkriebel dan verdwenen en denk ik: waar maakte ik me vanochtend nou zo druk om? Het zijn de vragen die ik mijzelf stel: ga ik fouten maken? Weet ik nog wel hoe het systeem werkt? Heb ik alle informatie wel paraat?

Ik heb daarom mijn trainingsmap vanochtend vroeg nog een keer helemaal doorgelezen en belangrijke zaken bestudeerd.

Ik kan me op dit soort momenten niet goed op andere dingen concentreren. Ik kan niet echt genieten van een ontbijt – omdat een boterham met pindakaas langs een knoop in mijn maag moet. Ik vraag me wel eens af of padvinders extra last hebben van knopen in magen.

Wat is dat trouwens met knopen. Ze zitten in je maag, soms in je oren of in je mond (als de knoop door een tand losgetrokken moet worden) of liggen in de zee, maar nooit in je teen of in je oog. In je oog kan dan wel weer een balk zitten, terwijl je wel een splinter ziet bij een ander.

Weet je waar ik ook een knoop van in mijn maag krijg? Van dat geruzie tussen Turkije en Nederland. Er lopen op dit moment een heleboel mensen rond die op zoek zijn naar splinters in ogen terwijl ze met hun eigen balken iedereen voor het hoofd stoten.

Gelukkig heb ik vandaag alleen last van luisterende oren.

Tabee, ik spring op de fiets.

Geef een reactie