Het was gisteren Internationale Dag van het Geluk (IDG).

De Verenigde Naties (VN) publiceerde een lijst met gelukkige of verdrietige landen. ‘Syrië valt net buiten de treurnis-top drie,’ lees ik. Dat nieuws komt in Syrië vast hard aan. Te weinig bommen, niet eens brons. Verslagen door de gruwelen uit de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR).

Internationale geluksdag lijkt wel een complot van afkortingen.

Ik begon mijn geluksdag met een filmpje op YouTube van YouAreCreators. Niet aan te bevelen, maar ik trapte in de clickbaiteske titel: Learn this, and you’ll Never Be The Same (Use This!).

Justin (de voice-over) klinkt zo betrouwbaar als Darkwing Duck die je een beschimmeld broodje kaas probeert te verkopen voor 150 euro. Op de achtergrond klinkt dramatische pianomuziek. Hij heeft het over een belangrijke Universele wet: die van het planten.

Korte samenvatting. Als je iets plant, dan groeit het. En je kunt doelen en wensen ook in je hoofd planten om ze te laten groeien. Gek genoeg kijk ik het filmpje uit. Justin heeft ook gezaaid en bij de oogst zit nu een dik huis en 600.000 subscribers. Zijn eigen televisieshow is nog geen werkelijkheid geworden.

Geluk volgens collega’s

Ik leg de kwestie van geluk aan mijn collega’s voor en krijg verrassende antwoorden. Mijn collega’s lijken allemaal in de leer te zijn geweest bij Griekse geluksfilosofen (en dat bedoel ik positief, voor de duidelijkheid).

“Je kunt nu wel op zoek gaan naar geluk, maar dat is alleen maar een teken dat je het geluk dat je al hebt niet genoeg lijkt te waarderen. Je hebt een nieuwe baan, leuke nieuwe collega’s.”

“Ja, maar op de Internationale Dag van het Geluk wil ik écht geluk. Een soort geluksexperience,” antwoord ik.

“Iets is pas een geluksexperience als je het zo definieert. Geluk is voor iedereen anders.”

“Ja, voor mij was dat net een koolmees die ik buiten zag zitten,” zegt een andere collega. Ze kijkt inderdaad zielsgelukkig. Ik ken het verschil tussen een koolmees en een raaf niet, dus daar ligt vandaag niet mijn euforische hoogtepunt.

“Ga je vanavond nog wat leuks doen? Gewoon je eigen geluksmoment creëren toch?”

“Ja, dat is mijn plan.”

“Ik was heel gelukkig doordat het erg rustig was in de trein en ik lekker de hele reis m’n tas op de stoel naast me kon laten staan.”

“Klinkt als geluk. Maar de vraag is of je geluk kunt plannen?”

“Je kunt wel activiteiten plannen waar je normaal gesproken gelukkig van wordt. Of je dan echt gelukkig wordt is de vraag, maar je kan jezelf ook gelukkig denken. Door bijvoorbeeld een lijstje te maken van alle dingen in je leven die je waardeert. Ik kan kiezen om te vinden dat zo’n lege trein ‘normaal’ is, of ik kan kiezen daar een beetje extra blij mee te zijn en het te waarderen. Snappie?”

Een andere collega: “Voor inspiratie kun je ook het lied ‘Geluksmoment’ luisteren, van Nick en Simon.”

Bloedneus op de fiets

Ik denk dat ik vandaag maar een kraslot moet kopen en ’s avonds mijn eendaagse pursuit of happiness voortzet. Op weg naar huis breken de wolken open en lopen leeg.

Mijn neus doet dat ook. Alleen stroomt er bloed uit in plaats van regen. Ik heb niet vaak een bloedneus, maar als ik hem heb, dan wel op een ongelegen moment. In de rij voor een kassa bijvoorbeeld. Of zoals nu, in de stromende regen op de fiets.

Ik zie eruit als een verzopen kat die net een muis heeft verslonden. Een sigarenzaakje blijkt gesloten. Geen kraslot. Ik fiets verder met een dichtgeknepen neus. Het lijkt net alsof ik vijf kilometer lang een statement tegen stank maak.

’s Avonds kijk ik nog even naar de aantekeningen die ik vanLearn this, and you’ll Never Be The Same (Use This!) maakte (dat moest van Darkwing). Hij adviseerde de doelen die je hebt op te schrijven, deze te blijven visualiseren en ze te planten in je hoofd. Je hoofd wordt een tuin die je moet onderhouden. Het Universum doet de rest, maar je moet het eigenlijk zelf doen.

You become what you think about.

Dit schreef ik op:

  1. schrijver worden
  2. columnist worden
  3. fotograaf worden
  4. shows geven (geen idee wat ik precies ga doen)
  5. briefbucketlist voltooien
  6. trust the process (dit was even een aantekening)
  7. succesvol worden
  8. een bestseller schrijven

Een aantekening daaronder nog: ‘geen kraslot’. Oja, dat werkte niet. Geluk verdwijnt heel snel bij toevallige beloningen. Het gaat om het traject.

Na een bloederige fietstocht doe ik thuis iets wat ik nog nooit heb gedaan.

Ik trek mijn natte kleren uit, veeg mijn rode gezicht schoon en zet de muziek aan. Geluksmoment. Van Nick en Simon.

Ik kijk nog even naar het Youtubekanaal van Darkwing Justin. Als 600.000 mensen enthousiast worden van een 432HZ one hour meditation video, dan kan ik columnist en schrijver van een bestseller worden.

 

 

Geef een reactie