Deze horrorpop kostte me vandaag 242 euro

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on telegram

In de kringloop winkel reken ik de pop af. Twee euro voor een geintje, goede prijs. Ze wordt al snel tot Eucalypta gedoopt en verrast een paar automobilisten als ze gymnastiekoefeningen bij het raam doet.

Als ik thuiskom, zet ik haar midden in de gang. Als ik dat vanavond herhaal moeten bewoners zich het apezuur schrikken. Mijn voordeur vliegt dicht. Het raam staat open en een tochtstroom gooit het ding in het slot. Mijn sleutels liggen binnen. Ik kijk naar Eucalypta. Dit is haar werk.

Met een paar buren proberen we de deur open te krijgen door er pasjes langs te strijken. Mapjes, opengeknipte tupperwarebakjes, maar niets werkt. De deur blijft dicht. Eucalypta zit genoegend naast de deur.

Slotenmaker Utrecht

Op internet vinden we een slotenmakersbedrijf. Een oude man lacht me toe, allemaal sleutels op de achtergrond. Hij heeft er verstand van en strijkt vast over zijn hart. Er zit vast geen kapitalistisch stuk goud op die plek. Dertig minuten stapt een jongeman uit de auto. Hij draagt een handschoen en een flinke koffer.

Vanaf 12 euro staat erbij

Ik teken een overeenkomst voor de voorrijkosten. 35 euro. Dan haalt hij uit zijn geavanceerde koffer een bus WD-40 tevoorschijn, spuit de gleuf in en haalt een mapje gehuld in ducttape tevoorschijn. Natuurlijk, met WD-40 krijg je alles open.

Binnen 10 seconden staat de deur open.

Op de factuur omcirkelt hij specifieke inzet voor een deur V.A. 159. Dat is makkelijk verdiend, denk ik. “Zoeken jullie nog medewerkers,” vraag ik hem. Dat is het geval, maar ik zou mensen in een penibele situatie nooit rekeningen van 240 euro voor een multomapje in een gleuf voorschotelen.

Moet je je voorstellen dat je bij de kassa van een supermarkt staat en 200 euro pinkosten moet betalen. “Ja, je hebt hem er toch echt zelf doorheen gehaald,” zou de caissière zeggen.

“Ik zou die pop snel weg doen,” zegt de man. We schudden elkaar de hand.

Ik heb Eucalypta net in de lift gezet naar de vijftiende verdieping. Toen de lift terug kwam, was ze verdwenen. Ik vrees voor haar wraak vannacht.

Afscheid van Eucalypta