,

Er zit helemaal geen vliegtuig in Gladiator en Trump was een beetje zenuwachtig (61)

Ken je die beroemde scène uit de film Gladiator waarbij een Boeing het luchtruim boven de arena doorkruist? Waarschijnlijk wel, want het is de grootste fout in een film ooit gemaakt en je ziet hem overal voorbij komen. Alleen: de fout is niet gemaakt. Hij is bedacht als lokkertje.

Echte continuïteitsfouten tref je in de film overigens genoeg aan. Een zwaard in de rechterhand wordt in een volgend shot opeens in de linkerhand vastgehouden, maar die Boeing is nooit gebeurd.

de leugenachtige afbeelding over een nooit gemaakte fout

In de Van Dale las ik ‘continuïteitsfout’, en het deed me denken aan dat vliegtuig in Gladiator. Dat heb ik in de afgelopen jaren al vaak – coup d’oeil1– voorbij zien komen op internet en op een gegeven moment ben ik gaan geloven dat het ergens in de film zat. Op YouTube zocht ik naar het betreffende moment en nu blijkt dat het een racing legend is. De afbeelding is pure clickbait. Thumbnails op YouTube corrumperen de waarheid en je zou er een askar doorheen moeten sturen.

continuïteitsfout. fout in de con­ti­nuï­teit (bv. wan­neer een ac­teur in het ene frag­ment van een scè­ne een oor­ring draagt en in het vol­gen­de niet) Dikke Van Dale, 1999

Normaal trap ik niet eens zo snel in clickbait, want wat verwacht je van de titel: ‘5 Biggest Movie Mistakes You Missed’. Toch neem je dit soort beelden onbewust op. Dat is vies. Ik houd helemaal niet van filmpjes die mierenneuken over een paar foutjes in films, maar om dan ook de fouten te verzinnen?! Zelfs dwergfakenews wordt een probleem. Herhaalde leugens blijven als contrastkleuren2 achter in de hersenpan; schilferige randjes van een opgedroogd omelet.

Donald Trump schept een beetje op

Gisteren zag ik een fragment van een toespraak van Donald Trump tijdens een bijeenkomst van de Verenigde Naties. Hij hield het bekende contrafact over de grootsheid van Amerika, en vooral die van D.T. en het functioneren van zijn administration. “(…) So true”, concludeert hij met een glimlach. In de zaal klinkt bedompt gelach. Trump denkt even na, zegt dan: “Didn’t expect that reaction, but that’s okay,” en haalt daarmee de angel uit de lucht (dit is waarschijnlijk een contaminatie). Er wordt geklapt en gelachen.

En dan zie je heel even een beschaamde Trump. Hij trekt aan zijn jasje, het hoofd zakt naar de schouders. Snel gifje gemaakt:

Daar staat een man onzin te verkopen op het wereldtoneel en we kunnen er gelukkig om lachen. Die thumbnail baart me wel zorgen. Er zat geen vliegtuig in Gladiator. Die fout is nooit gemaakt!

  1. vluchtige blik, oogopslag (blz. 659, Dikke Van Dale, 119)
  2. schijnbaar aanwezige complementaire kleur die men ziet als men lang naar een (fel) gekleurd voorwerp heeft gekeken (blz. 650, Dikke Van Dale, 1999)
Vorige

Een week geen complimenten geven en mijn neefje is een schelm (60)

De c uitgelezen en het was een cataclysme (62)

Volgende