Mijn scriptie moet af. Ik heb daarom een paar drastische maatregelen genomen:
- Huisarrest (met uitzondering van werken, wassen en boodschappen)
- Geen feestjes
- Geen chocomel
- Geen alcohol
- Geen blijdschap
Totdat ik iets kan inleveren dat goedgekeurd wordt. Die laatste vind ik trouwens niet zo erg (oeps, daar stond eerst geen kinderen, nu klink ik als een depressief stuk worst).
Mijn scriptie gaat (of zal gaan) over de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Klinkt een beetje als een spreekbeurt die ik zo voor mijn achtjarige klasgenoten ga houden, maar het is een duidelijk begin, toch?
Ik pak mijn onderzoeksopzet erbij.
Het probleem
Sinds mei 2016 zijn de regels voor de inzet van Zzp’ers aangepast met de intrede van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (hierna te noemen: Wet DBA).
De regels voor Zzp’ers zijn strenger geworden en het is alleen nog mogelijk voor werkgevers om Zzp’ers in te schakelen aan de hand van een vooraf opgestelde modelovereenkomst die goedgekeurd moet worden door de Belastingdienst.
Een aantal maanden na invoering van de wet bleek echter dat veel Zzp’ers opdrachten kwijtraakten.
Onderzoek
Uit een onderzoek van Intelligence Group en ZZP-expert Pierre Spaninks is gebleken dat sinds de invoering van de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) 47.000 Zzp’ers opdrachten kwijtraakten.Op 17 oktober 2016 opende de Belastingdienst een klachtenmeldpunt voor Zzp’ers.
Uit voorlopige resultaten van het eerder genoemde onderzoeksbureau blijkt nu dat per januari 2017 62.000 (15,5%) van de door de Wet DBA gedupeerde Zzp’ers te horen heeft gekregen dat hun opdrachtgever hen niet meer op basis van zelfstandigheid wil inhuren. Ten opzichte van september is dat een stijging van 31%.
Staatssecretaris Wiebes
Staatssecretaris Wiebes van Financiën besloot de handhaving op de wet DBA op te schorten tot 1 januari 2018. Zzp’ers en opdrachtgevers krijgen tot die tijd en over deze periode geen boetes of naheffingen.
Noem ik hem nu eigenlijk demissionair staatssecretaris?
Actualiteit
Goed, nu ben ik dus op het punt dat ik actualiteiten aan het doornemen ben met betrekking tot de Wet DBA en kom ik bij aanvullende problematiek.
- Zzp’ers zijn slecht op de hoogte van de inhoudelijke aspecten van de wet DBA. Zo denkt ruim 58% van de respondenten dat ze minimaal drie opdrachtgevers moeten hebben. Een op de drie verwacht dat de wet zal worden afgeschaft.(*)
Het kan mij niet schelen hoe beroerd deze wet is, afschaffen gaan jullie mooi niet doen: dat betekent weer een nieuw onderwerp.
De helft heeft last van deze wet, de andere helft niet
Maar dan dit. Mijn klompen breken.
Accountancy Vanmorgen (vreemde naam, bedoelen ze nu ochtendaccountancy of die van de toekomst) kopt: ZZP’ers: Ruim de helft heeft weinig last van Wet DBA
Flexmarkt daarentegen schrijft: Helft zzp’ers heeft last van Wet DBA
Ja, wat breng je daar tegenin?
Accountancy met het verwrongen tijdsbeeld en Flexmarkt (wat dat ook mag zijn) slaan we dan maar over. Geen valide bronnen. Over Flexmarkt lees ik:
Flexmarkt wordt gemaakt door een redactieteam en externe specialisten in hun vak. Eh, ja. Ik kan maar beter geen ‘externe specialisten in hun vak’ citeren. Dat kan ook Oscar van Sesamstraat zijn die uit een prullenbak is gekropen en nu zijn auto parkeert.
Meer de helft van de ZZP’ers verliest werk
Op 9 maart jl. schrijft RTL Nieuws dat bijna 60 procent van de zzp’ers werk verliest door invoering van de Wet DBA. Dat zegt kennisbemiddelaar HeadFirst na onderzoek in samenwerking met de Universiteit van Tilburg.
Als we er even vanuit gaan dat zzp’ers het niet leuk vinden om werk te verliezen, denk ik dat je kunt stellen dat meer dan de helft van de zpp’ers last heeft van de wet.
In totaal zegt 57 procent een opdracht te zijn misgelopen door de nieuwe wet. In november was dat nog 38 procent. Eén op de vijfentwintig zzp’ers zegt zelfs zeven of meer klussen in lucht op te zien gaan.
Onderzoeksbureaus
Oké. We hebben dus Intelligence Group en ZZP-expert Pierre Spaninks, een online enquête van ZZP Barometer, kennisbemiddelaar HeadFirst en de Universiteit Tilburg.
Komt een ander recent onderzoek bij van HR-dienstverlener Raet waaruit blijkt dat bijna een derde van de Nederlandse HR-managers (31 procent) dit jaar denkt minder gebruik te maken van zzp’ers als gevolg van wet- en regelgeving, waaronder de Wet werk en zekerheid (Wwz) en de wet DBA.(*)
En vorige maand concludeerde de Kamer van Koophandel na eigen onderzoek dat zo’n 122.000 zzp’ers het afgelopen jaar de negatieve gevolgen voelden van de wet DBA.
Ik kom om in de onderzoeksbureaus. Maar ik denk dat er ergens wel een probleem zit met die wet.
Maar hoe ga ik om met al die gegevens? Elke week rollen er weer nieuwe cijfers en conclusies naar buiten, hoe kan ik dat bijhouden met mijn onderzoeksopzet en scriptie?
Morgen schrijf ik meer over de doelstelling van het onderzoek en de hoofd- en deelvragen.
https://www.youtube.com/watch?v=MgLoaB-Nmg8