Kaas beleggen en de oplossing voor de formatie (11)

Het begon allemaal heel gestructureerd (voor mijn doen dan), maar ik spring nu van pagina 60 naar pagina 75. Ik heb ze wel gelezen. Over actionaire (aandelen), addergif en ademen. Niet zo speciaal.

Wel even gedacht om me te verdiepen in aandelen en er een paar te kopen, maar ik moet vaart maken in de Van Dale. Daarnaast ben ik al niet goed in staat mijn brood op creatieve wijze te beleggen, dus ik denk dat ik dat met geld niet moet proberen.

Lunch

Maar toch. Tijdens de dagelijkse lunch eet ik standaard een boterham met een zweterige plak kaas en kijk ik jaloers naar mijn tafelgenoten die complete zelfgemaakte gerechten uit plastic bakken scheppen. Ik kan alleen kaas, denk ik dan. Het voordeel van kaas is dat het gesmolten meteen een andere lunch oplevert. Beetje afwisseling.

Kaas. Kan ik daar niet mee beleggen? Aan ervaring geen gebrek.

Kaasbelegger. Ik wil al heel lang een visitekaartje, maar ik heb nog geen geschikte baan gevonden en ik mag mijzelf nog geen schrijver noemen. Kaasbelegger is een optie. Dus ik zocht naar aandelen in kaas.

Wist je dit al over aandelen?
  1. Je kan al vanaf enkele tientallen euro’s aandelen kopen en verkopen.
  2. Bij het beleggen in aandelen kan je een hefboom gebruiken en daardoor veel resultaten behalen.
  3. Juist bij dalende koersen verdien je veel geld: ga short en elke daling is winst.

 

Oké, dit klinkt makkelijk. Laten we zeggen enkele tientallen euro’s: twintig. Een hefboom gebruiken en daardoor veel resultaten behalen. Oké, ik kan vast wel ergens een hefboom lenen en kennelijk verdien ik veel geld bij dalende koersen: gewoon short gaan.

Nu nog aandelen vinden. En dat blijkt niet zo makkelijk.

Aandelen Kopen In Nederland – 100% Bonus Tot€ 300 Storting‎
Stort €250 & Handel Met €500. Handel Aandelen Als Een Pro. Sluit U Nu Aan!

Dit klinkt niet echt betrouwbaar. En verder vind ik allemaal partijen die vooral zelf heel rijk worden van aandelen die anderen kopen.

Oefenen met een demorekening

Bij instrument zoeken typ ik ‘kaasschaaf’, maar dat werkt niet. Ik zal toch aansluiting moeten vinden bij grote beursgenoteerde zuivelproducenten, want aandelen van een biologische boerderij kom ik niet tegen in het rijtje met Tesla en Aardgas. Ik kom uit bij FrieslandCampina en lees in het jaarverslag over kaas.

Volume kaas voor het retailsegment
groeit met 12,1 procent

Daar liggen kansen, maar het is inmiddels middernacht geweest en ik zit het jaarverslag van FrieslandCampina door te spitten op zoek naar kaascijfers.

Vaart maken met de Van Dale, was het plan.

Nederland een adhocratie

Dus ik stop gewoon. We gaan verder. Ik heb namelijk helemaal geen zin om geld over te maken.

Bladzijde 75

De uitgebreide bespreking van de ader maakt me misselijk, adergezwellen-, knobbels, puncties en latingen. Pagina 75 eindigt bij adhocratie: een bestuursvorm waarbij de beslissingen niet op grond van beleid, maar ‘ad hoc’ (bij een welbepaalde gelegenheid of kwestie) worden genomen.

Dat klinkt als de oplossing voor de formatie die wederom in de kreukels ligt, omdat Jesse Klaver voet bij stuk houdt. Het lijkt me de meest ideale bestuursvorm: een ad hoc kabinet (klinkt ook als een handige kast).

Dus zo kwam ik van beleggen in kaas tot een brief aan Tjeenk Willink. En ik strand bij het laatste woord van pagina 75.

Brief aan Tjeenk willink

Hooggeachte Tjeenk Willink,

Het moet een pittige tijd voor u zijn: onderhandelen, koffie drinken en slecht nieuws brengen.

Nu ben ik de Dikke van Dale aan het lezen en dat bracht me op het idee om u een brief te schrijven naar aanleiding van de mislukte poging tot formatie.

Er moet beleid komen dat voorziet in alle grote problemen die op ons afstevenen: klimaatverandering, vluchtelingen (deze worden vooral problemen genoemd in plaats van mensen), onvoorspelbare presidenten, aanslagen.

Ik kijk veel naar het scherm van mijn telefoon en verbaas me er soms over dat de lucht buiten nog blauw is en niet inktzwart. Los van mijn politieke overtuigingen, zou ik u nog willen wijzen op de mogelijkheid van de adhocratie: dit is een bestuursvorm waarbij beslissingen gemaakt worden bij een welbepaalde gelegenheid en niet op grond van beleid.

Misschien wordt het tijd dat de mannen het beleid dat in beton gegoten lijkt, eens een beetje uitschenken. Daar bedoel ik zeker niet mee dat idealen moeten verdwijnen, maar dat er juist vanuit idealen geredeneerd wordt en beslissingen ad hoc volgen vanuit constructief overleg.

Er moet toch een balans te vinden zijn tussen langetermijndenken en adequaat reageren op plotselinge onvoorspelbare gebeurtenissen. De klacht dat politiek Den Haag geen verbinding met de burger heeft, komt misschien wel voort uit de halsstarrigheid van beleid.

Als er van beleid afgeweken kan worden, dan kunnen er afspraken gemaakt worden; zonder dat de burger zich bedonderd voelt.

We kunnen hier wel blijven keuvelen over een extra lapje asfalt, maar als aan de andere kant van de oceaan kolencentrales worden aangeslingerd en er in België kerncentrales van opwinding staan te trillen voor een nucleair feestje, dan wordt het volgens mij de hoogste tijd om ad hoc te reageren en te regeren.

Veel succes en super groetjes,

 

Informateur Tjeenk Willink reageert een week later op mijn handgeschreven brief. Hij schrijft dat het niet aan hem is om inhoudelijk te reageren.

“Wel kan ik u verzekeren dat ik deze onder de aandacht zal brengen van partijen, opdat zij deze bij hun voorbereidingen in de onderhandelingsfase kunnen betrekken.”

 

Plaats een reactie