Waarom Trump het Riskbord definitief om zeep heeft geholpen

Hery Rajaonarimampianina uit Antananarivois is ook president. Van Madagaskar. Dat wist ik niet, maar het klinkt wel erg goed. En het is waar. Ik heb dat nieuws waarschijnlijk gemist omdat ik geen Plateaumalagasi spreek. Wat ik zeker niet heb gemist, is het nieuws dat volgend jaar dhr. Trump zijn intrek neemt in het Witte Huis.

Ik heb nog nooit zoveel berichten gezien over deze verkiezingen. Het was dan ook een parel van een race. Als een goedgeschreven roman. Een detective, een thriller, een scifi. Echt alles zat erin. Rake beschuldigingen, doofpotaffaires, seks, leugens en een plottwist die helemaal niemand aan zag komen. Werkelijk genieten. Ik zou ze zo nog een keer volgen als er een serie van op Netflix komt.

Tot vandaag kende ik Madagaskar alleen maar van het bordspel Risk. Daar is het stiekem altijd mijn eindopdracht geweest. Als er op mijn kaartje stond ‘verover Noord-Amerika of vernietig alle zwarte legers’, dan is iedereen altijd helemaal verbaasd dat ik met 22 kanonnen op Madagaskar eindig en daarvoor geel op mijn pad heb moeten vernietigen.

“Ik hoef Noord-Amerika niet, ik wil Madagaskar gewoon hebben,” zeg ik dan. Weg van al die gevechten op de wereld. Madagaskar heeft op het bord van Risk iets veiligs. Maar twee waterwegen die er toe leiden en niemand doet echt moeite voor dat eilandje. Misschien is Risk voor mij niet het juiste spel. Ik win het dan ook zelden.

Maar toch, tijdens een potje bespreek je vaak de actuele geopolitiek. Niet met diepgravende beschouwingen van de onstabiele situatie aan de grens van Europa en Azië, maar meer van “Ja tuurlijk gooi ik weer 1, nou veel plezier met Oost-Europa, ik heb Australië toch. Lekker chillen aan de kust en surfen.”

Dat is nu anders. Bij mijn volgende potje Risk verwacht ik een enorme machtsconcentratie in het Oosten van Afrika. Zuid-Amerika is geen geweldige uitgangspositie meer, want de toegang tot het noorden is afgesloten door een muur. Vanaf Afrika kun je niet meer naar Europa oversteken en ook niet naar het Midden-Oosten. Oost-Europa richting Azië. Zelfde verhaal.

De kaart van Risk is de afgelopen jaren ineens hopeloos verouderd en met een blik op dat simpele speelveld van lijntjes tussen landen besef ik ineens dat er bijna geen lijntjes meer zijn. En dat iedereen uiteindelijk Madagascar wil.

Maar ik ga eindelijk een potje winnen.

Ik kan de wereld letterlijk veranderen. En daarom een brief naar Risk. Overigens stond ‘een potje Risk winnen van mijn neef’ op mijn briefbucketlist, dus dat komt goed uit.

Geachte Hasbro,

Hierbij vraag ik u enige aanpassingen te doen aan een van mijn favoriete bordspellen: Risk.

Gezien de huidige ontwikkelingen in de wereld, ben ik van mening dat het Riskbord niet meer in de huidige vorm kan worden uitgegeven. Zo zijn bijvoorbeeld de Verenigde Staten vanaf volgende jaar niet meer te bereiken en is het al helemaal niet mogelijk om vanuit Afrika naar Europa over te steken.

Zelf ga ik met Risk vooral voor Madagaskar, omdat ik dat in de Risk-sferen altijd een betrekkelijk veilig eiland vind. Het zou dan ook aardig zijn als de verovering van Madagaskar een opdracht op zichzelf kan worden. Nu is het eiland eigenlijk al jarenlang volledig overbodig. Ziet u mogelijkheden dit aan te passen? Ik ben u dan ontzettend dankbaar!

 

 

Plaats een reactie