david – (de) (m) [1988] leest het woordenboek om de zin van het leven te vinden [dãwīdh, betekenis onduidelijk, misschien ‘geliefde’ of ‘oom van vaders kant’] (bijb.), de herdersknaap die Goliath doodde met een steenworp en later koning van het Israëlistische volk werd

Niemand op je feestje? Organiseer een chasse-cousin! (58)

Wie heeft ooit een chasse-cousin bijgewoond? Het is een slecht diner met minderwaardige wijn, bestemd om ongewenste gasten af te schrikken. Waarschijnlijk is dit horrordiner uit noodzaak geboren om een potentiële schoonzoon of bemoeizuchtige buurman weg te jagen. Liefde gaat namelijk door de maag en met een slechte maaltijd kun je alles kapotmaken.

Het is eindelijk iets wat ik zonder al te veel stress op een uitnodiging kan zetten. Ik durf bijvoorbeeld geen verjaardagen te vieren omdat je dan iedereen gelukkig moet maken. Een chasse-cousin ligt dichter bij mijn kunnen. Volgende week ben je van harte welkom op mijn chasse-cousin. Smerig eten, ranzige wijn. Wegwezen!

Woordenboek der Nederduitsche en Fransche taalen: uit het gebruik, en uit de beste schrijvers, met behulp van voorname taalkundigen, 1708

Zet ik op de uitnodiging meteen wat iedereen kan verwachten. De goorste wijn met bijhorende recensie en een foto van een verbrand stokbrood en een beschimmeld stukje vlees.

Certo certius1 dat er niemand komt.

Het bleek alleen behoorlijk lastig om slechte wijnen te vinden. In de meest gebruikte wijnapp kan ik alleen sorteren op de hoogste beoordeling en na een kilometer scrollen, lees ik alsnog dat ‘de wijn steeds beter gaat smaken naarmate je er meer van drinkt’. Je kunt niet eens filteren op de meest smakeloze wijnen.

Dit weekend was ik ergens een gelukkige gast, want er werd een compleet en vegan driegangenmenu op tafel gezet (compleet is een overbodig woord want een incompleet driegangenmenu bestaat niet). Alles tot in de puntjes geregeld. Er lag geen schil of pit meer op het aanrecht, geen spoor van hopeloos gezwoeg.

Ik schuif vaker aan bij mensen die tafels vullen met de meest fantastische gerechten en die er ook nog bij kunnen lachen, maar er moeten toch ook lotgenoten zijn die nooit een diner organiseren omdat ze dan hun gasten vergiftigen en vriendschappen laten verdampen door onvermogen in de keuken? Onbedoelde chasse-cousins. Vanmiddag maakte ik uiensoep van alle restjes groenten die ik kon vinden – en dat waren alleen uien en toch leek het alsof een psychotische Gordon Ramsey een paar uur helemaal los was gegaan. Een grote bende. En dat was soep zonder gasten.

Mijn volgende feestje wordt een chasse-cousin. Ik hoop dat je gezellig niet komt.

 

 

 

© david 1988