david – (de) (m) [1988] leest het woordenboek om de zin van het leven te vinden [dãwīdh, betekenis onduidelijk, misschien ‘geliefde’ of ‘oom van vaders kant’] (bijb.), de herdersknaap die Goliath doodde met een steenworp en later koning van het Israëlistische volk werd

Een Bridgecolumn schrijven voor gevorderden

Misschien was het niet de slimste keuze om bij een bridgeblad voor gevorderden te solliciteren met een bridgecolumn die ik ‘Bridge kampt met imagoprobleem, maar het is nog niet te laat‘ als titel meegaf. Op mijn sollicitatie bij de Volkskrant heb ik helaas nog geen reactie, daar bood ik me aan als ‘min of meer kritische columnist’. Tsja, niet alles uit het woordenboek verandert in goud. (columnist worden)

Zwart goud ligt gelukkig nog wel in het verschiet: aankomende vrijdag ga ik op de koffie bij de burgemeester en ik zoek nog een mooi woord om hem par complaisance1 te schenken. Kan hij het aan de muur hangen in zijn kantoor.

Als je succesvol wilt worden, dan moet je gaan bridgen

Hieronder lees je mijn inzending voor IMP, het bridgeblad voor gevorderden.

‘Tijdbom onder bridge in Heemskerk.’ Deze alarmerende kop stond boven een artikel dat gisteren in het Noordhollands Dagblad verscheen. ‘Ooit had Heemskerk 13 verenigingen, maar dat zijn er nog maar 9’ en sommige zitten al aan de kritische ledengrens. De oorzaak: vergrijzing.

Dat is vreemd, je zou toch denken dat vergrijzing het ledenaantal van bridgeverenigingen tot ongekende grootte brengt. Ik wist niet eens dat ik met mijn miezerige dertig jaar al toegelaten kon worden tot een bridgeclub.

Bridge wint desondanks aan internationale populariteit. Dit jaar werd het kaartspel onderdeel van de Aziatische Spelen en Michael Bambang Hartono won er een medaille. Hij is een van de twee rijkste mannen van Indonesië en als je hem mag geloven, heeft hij dat fortuin mede aan bridge te danken. “If you want to be a good leader, and you want to be a successful man, business man, play bridge. Never quit, never give up.”

Bridge heeft een imagoprobleem, dat moge duidelijk zijn. De kaarten worden voornamelijk geschud door trillende rimpelige handen, terwijl er een vernuftig spel wordt gespeeld. Het meest gewaardeerde bridgefilmpje op YouTube is dat van twee Britse paren die inmiddels waarschijnlijk overleden zijn. Presentator Shaw Taylor in ieder geval, hij overleed in 2015. De laatste film waarin bridge een rol speelde, was Moonraker. In 1979. James Bond won met een herdubbelde klaver 7.

Het rijtje beroemde bridgespelers is niet lang, maar wel indrukwekkend. Bill Gates leerde bridgen van Warren Buffett. Frontman Thom Yorke van Radiohead leest graag een dagelijkse bridgecolumn en Omar Sharif speelt de sterren van de hemel. Ik heb een paar bridgecolumns gelezen van Frank Steward en die zijn bijzonder spannend, ook al heb ik geen idee wat er precies gebeurt. Bridge speel je in paren, verdeeld in Noord-Zuid en Oost-West en wedstrijdverslagen – zeker de Engelse – lezen daardoor als politieke veldslagen. Koningen die ten ondergaan aan valse hoop en een slechte start in het zuiden.

Er is behoefte aan een bridgelobby. Laat men het spelen aan de tafels in GTST-café de Koning, niet door vergrijsde figuranten, maar door de jonge honden van de cast. Geef Bond weer een pakje kaarten, zet een presentator aan een bridgetafel en hopelijk scoort de eenzame bridgevlogger Milan Macura dan een verdiend miljoenenpubliek in plaats van de magere 166 views van zijn laatste video.

Het is niet te laat. Heemskerk heeft nog 9 verenigingen.

© david 1988