david – (de) (m) [1988] leest het woordenboek om de zin van het leven te vinden [dãwīdh, betekenis onduidelijk, misschien ‘geliefde’ of ‘oom van vaders kant’] (bijb.), de herdersknaap die Goliath doodde met een steenworp en later koning van het Israëlistische volk werd

‘De nieuwe Woody Allen is een échte aanrader’ (3)

Het kost ongeveer een uur om vijftien pagina’s van de Dikke van Dale (1999) te lezen. Als je uit gaat van werkweken van 40 uur, dan kost het 7,5 weken om hem helemaal uit te lezen. Omdat ik die uren al besteed aan nuttigere zaken, wordt het uitlezen van de Dikke over een langere periode uitgesmeerd. Komt allemaal wel goed.

Ajax – Lyon

“Met jou gaan we geen woordenboekspel spelen,” zei een collega nog. Sommige mensen denken dat ik al verder in het alfabet ben, maar ik zit nog steeds bij aan- . “Waarom leg je jezelf zulke dingen op?”, vroeg iemand, omdat ik de Dikke van Dale uit mijn tas haalde tijdens de halve finale van de Europa League. “Voor tijdens de rust”, antwoordde ik, “ik loop al tien bladzijdes achter op schema.”

In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten, is het geen straf om de Dikke van Dale te lezen. Het biedt inzichten. Filosofische, literaire, religieuze en geschiedkundige.  ‘Aanfluiting’ is bijvoorbeeld van origine een Bijbelse uitdrukking, voortkomend uit onder meer Ezechiël 27:36 (daar moest ik aan denken toen ik Ajax bijna de kans op een finaleplek zag verspelen).

Ik ontdek zowaar een verhaallijn tussen de trefwoorden door. Maar het kan ook zijn dat ik mijn eigen verhaal in het woordenboek lees.

Je gaat in het hoofd van een redacteur zitten. Trefwoorden worden uitgelegd aan de hand van voorbeelden. Zo las ik een paar dagen geleden dat er spinazie werd gekookt met het aanhangende water en verscheen het hongerspook ten tonele; het grimde ons aan. Maar misschien is het mijn lege maag die wordt bespookt en niet die van de redacteur.

Ik moet even aanpennen. Hieronder een verslag van de volgende pagina’s.

Hoofdstuk A blz. 21 t/m 35

Oké, watertandend de Dikke van Dale lezen, heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met een selectieve blik. Maar dat is anders als ik aanraden lees.  Hier heeft de Dikke de kans om het woord te verklaren met een échte aanbeveling. Daar moet goed over nagedacht zijn. Hier heb je de kans om mensen te wijzen op iets dat echt aanbevelenswaardig is.

De Dikke moet objectief blijven en zal zich niet wagen aan politieke uitingen. Maar wat raadt de Dikke aan?

Een aanrader dus, deze nieuwe film van Woody Allen

Ik heb even gezocht of er in 1999 een nieuwe film van Woody Allen is uitgekomen en dat is het geval. Sweet and Lowdown. Die ga ik kijken, en dan laat ik de Dikke weten of het inderdaad de moeite waard was.

Andere parels

  • De originele betekenis van aanranden is onzin kletsen (1544).
  • Aanschouwen: die stilte was de stilte niet des doods, het hemels licht niet, dat Sebastiaan toen pijlen hem doorboorden had aanschouwd (Martinus Nijhoff, uit: het Veer).
  • Wij wandelen in geloof, niet in aanschouwen. (2 Kor. 5:7).
  • Napoleon noemde Nederland een aanspoelsel der Franse rivieren. Het aanspoelsel Ajax staat echter wél in de finale.
  • Een aanstrijker was een beunhaas onder metselaars die kaduuk metselwerk herstelde
  • Aantodderen is opdirken

En een ander woord voor pannenlap is aanvattertje.

Morgen ga ik naar een bruiloft van een vriend. In mijn tas zit de Dikke van Dale. Nu nog een cadeau vinden. Jammer dat ik nog lang niet bij de ‘c’ ben.

 

 

© david 1988