david – (de) (m) [1988] leest het woordenboek om de zin van het leven te vinden [dãwīdh, betekenis onduidelijk, misschien ‘geliefde’ of ‘oom van vaders kant’] (bijb.), de herdersknaap die Goliath doodde met een steenworp en later koning van het Israëlistische volk werd

Aardappelsoep in de zomer: een ziekelijk recept uit een woordenboek (6)

Machtige aardappelsoep. Buiten is het 27 graden. De zon schijnt, de terrassen zitten vol en ik loop nog een keer naar de supermarkt voor een bakje room. Dat was ik vergeten. Als ik niet de Dikke van Dale aan het lezen was, dan had ik nu waarschijnlijk gekozen voor een lichte zomerse maaltijd, maar ik kan niet om de aardappel heen.

Gelukkig drink ik er een lichte pale ale bij, een biertje – je raadt het al – gemaakt van aardappelen. Of je raadt het helemaal niet, dan is dit een onterechte invulling van je gedachten. Je denkt zelf wel wat je denkt.

Bier gemaakt van aardappelen (of aardappels of piepers of êrêpels)

Pieper bier. Ik had er nog nooit van gehoord, totdat ik er in hoofdstuk A van De Dikke van Dale op stuit. Ik googelde het en kwam uit bij Instock, een restaurant in Utrecht waar gekookt wordt met restjes van de supermarkt. Pieper bier wordt gebrouwen in Amsterdam en het wordt gemaakt van geredde aardappels. Maar ze verkopen het dus ook in Utrecht. In een super gezellig restaurant. Ik koop er twee.

Maar terug naar de aardappel in zijn ongebrouwen vorm en de Dikke van Dale.

Bladzijde 40 t/m 41

De aardappel werd in 1565 in Europa ingevoerd en heette oorspronkelijk alruinwortel of varkensbrood. Het is een onderaardse stengelknol en ik zie er na het eten van mijn pittige aardappelsoep in tropische temperaturen uit als een afgegoten aardappel: ontdaan en zweterig.

aardappelsoep

Maar goed, ik ben dan ook maar een aardappel. Een mens is dat niet, die wilt namelijk wel eens een verzetje. In deze hitte zou ik graag mijn sokken uittrekken, maar door de gaten die erin zitten, luchten ze goed door. Je kan ook zeggen: ik at mijn aardappelen vanmiddag niet op, want er zitten nog twee in mijn schoenen.

Die laatste kan ik niet helemaal plaatsen, maar het is (of was) een uitdrukking.

Een ziekelijk opgezwollen buik

Daarnaast at ik al mijn aardappelen wel op, en ik heb er mijn buik vol van. Ik heb nog een pak bloem in de kast staan om aardappelpannenkoeken te maken, maar daar zie ik van af. Als je overmatig (of uitsluitend) aardappelen eet, heb je namelijk kans op een aardappelbuik: een ziekelijk opgezwollen buik. Geen milde omschrijving, maar een terechte straf voor iemand die alleen maar op varkensbrood teert.

aardappelsoep

Aardappelpijntjes

Over ziektes gesproken; daar kampt de gele knol veelvuldig mee. Aardappelkanker of bijvoorbeeld het aardappelcysteaaltje: dat leeft op de wortels van aardappelplanten en aardappelmoeheid veroorzaakt. Maar als ‘ie echt pech heeft, krijgt de aardappel last van de aardappelwratziekte.

Hij krijgt dan kleine galletjes op de wortels, stengels en knollen (overal dus), die worden veroorzaakt door de schimmel Synchytrium endobioticum. Getver. De alruinwortel kan ook de aardappelziekte krijgen: de schimmel Phytophthora infestans leidt tot de krul, aardappelschurft- of kanker.

Ik snap nu dat aardappels inderdaad gered moeten worden. Wil iemand dat andere pieperbiertje? Ik heb ook nog een halve pan soep.

Vanavond lees ik gelukkig verder, over de Aarde.

Recept aardappelsoep

Ik houd het kort, want ik denk dat niemand na het lezen van dit stuk nog trek heeft in aardappelen.

Wortels, aardappels, chilipeper, ui, prei, kerriepoeder. Snijd alles in kleine stukjes, combineren met groentebouillon en koken en roeren. Verse kruiden (kies wat je lekker lijkt) erbij en een pieperbiertje. Eet smakelijk. Let op je buik.

aardappelsoep

 

© david 1988