david – (de) (m) [1988] leest het woordenboek om de zin van het leven te vinden [dãwīdh, betekenis onduidelijk, misschien ‘geliefde’ of ‘oom van vaders kant’] (bijb.), de herdersknaap die Goliath doodde met een steenworp en later koning van het Israëlistische volk werd

Bescherming tegen een regen van radioactieve zonnestofjes (24)

Het is weer zover! De ophefmaanden zijn begonnen. Zodra de dagen korter worden, stijgt het gemiep. Over pepernoten in juli, de kleding van de HEMA, de dienstregeling van de NS en een dreigende kernoorlog. Onbegrijpelijk.

Maar wat ik er vooral niet snap, is ophef over een winkel. Een winkel. Volgens mij vergeten mensen wel eens dat HEMA niet de Tweede Kamer is. Al kom je daar ook de nodige rokende worsten tegen.

De HEMA is dus een pand, met een deur die – in Utrecht – vaak wordt opengedaan door een straatkrantverkoper. Ik bedank hem altijd hartelijk, omdat veel mensen voor mij die deur vaak in mijn gezicht proberen te laten klapperen en hij niet. Die mensen lopen vol verontwaardiging de winkel in en kopen er ziedend een paar handige spullen.

Atoom

Terwijl de gemoederen tussen kleine Kim en dikke T steeds hoger oplopen, lees ik bladzijde 246 nog eens. In de afgelopen weken probeerde ik me wat sneller door de pagina’s van de Dikke Van Dale te worstelen, omdat de B eindelijk in zicht is. Maar ik strand continu op de pagina’s over de atoom. Alsof ik door een moeras van appelstroop probeer te sprinten terwijl ik een veel te strakke broek draag.

Of zoals velen vaak dromen, dat je wegrent, maar niet vooruitkomt. Ik droom dat wel eens en dan roep ik tegen de slechterik die me op de hielen zit: “Haha sukkel, nu weet ik dat ik in een droom zit, want ik ren maar ik kom niet vooruit, haha!” En dan gebeurt het toch altijd dat ik word ingehaald en het super eng wordt. Happend naar adem word ik wakker, want ’s nachts wint angst van arrogantie.

Ik vind het wel toevallig dat het woordenboek op de rand van een aanstaande kernoorlog, informatie over atomen openbaart. Een atoom is een ondeelbaar stofje, een vezeltje, een stofdeeltje, een zonnestofje. Een ode aan de atoom, zo lijkt het bijna.

Atoomparaplu

Voor iedereen die net als ik ook zenuwachtig wordt van de dreiging vanuit Noord-Korea en de Verenigde Staten, heb ik de remedie tegen een mondiale nucleaire schermutseling gevonden in de Dikke Van Dale. In oer-Hollandse vorm: de atoomparaplu. Volgens het woordenboek beschermt deze namelijk tegen de atoomoorlog.

Weet je wat ze bij de HEMA moeten verkopen? Atoomparaplu’s. Dan hoef ik ’s nachts niet meer door het appelstroopmoeras te vluchten voor gillende oorlogsmaniakken, maar kan ik dansen in radioactieve regen, onder een stralingwerend stukje stof. In het roze. Voor iedereen.

 

 

 

© david 1988