david – (de) (m) [1988] leest het woordenboek om de zin van het leven te vinden [dãwīdh, betekenis onduidelijk, misschien ‘geliefde’ of ‘oom van vaders kant’] (bijb.), de herdersknaap die Goliath doodde met een steenworp en later koning van het Israëlistische volk werd

Expositie: Alle fabrieken van Nederland in beeld gebracht (zoals genoemd in de Dikke Van Dale)

De nieuwste versie van het woordenboek is opgeleukt met kleine afbeeldingen, maar ik moet het in mijn versie uit 1999 alleen doen met tekst. Lappen tekst. Lange lappen tekst. 

Bij het woord ‘fabriek’ werd me dat te gortig: tientallen, honderden, schuingedrukte fabrieksvoorbeelden. Van ‘aardappelzetmeelfabriek tot ‘zitmeubelfabriek’. Aangezien de Van Dale er kennelijk voor koos deze allemaal in de etalage te zetten om te voorkomen dat het woord ‘fabriek’ onbegrepen zou blijven – dat is althans mijn lezing – wil ik ze visueel maken. En toen worp zich ineens het volgende idee op: 

Expositie

Laat ik alle fabrieken van pagina 937 uit de Dikke Van Dale bezoeken en fotograferen. En dat zijn er veel. Het zou een puike collectie opleveren, en vooral pagina 937 smakelijker maken. Daarnaast wil ik de mooiste foto’s uiteindelijk fabriceren tot de onbegrijpelijke expositie: alle fabrieken van Nederland in beeld, zoals beschreven in de Dikke Van Dale uit 1999. Ik start met de eerste fabriek: de aardappelmeelfabriek. 

Aardappelmeelfabriek

Op YouTube vind ik een cinegrafisch hoogstandje van een verlaten aardappelmeelfabriek, zoals alle filmpjes van verlaten gebouwen kunnen rekenen op populariteit. Zeker als een vlogger zich er in het holst van de nacht heeft gewaagd en daarvan de zoveelste BlairWitch-replica monteert.

In dit geval betreft het de AVEBE in Ter Apel.

Twee jaar geleden schreef iemand in een reactie onder de video dat de gemeente van het pand af wil en het verkoopt voor het symbolische bedrag van 1 euro. Dat lijkt me wel wat. En ik heb nog wel een euro in mijn portemonnee zitten, omdat mijn vriendin gisteren moest plassen bij een openbaar toilet en dat alleen met vijftig centjes kon.

Ter Apel valt onder de gemeente Westerwolde, dus die ik heb benaderd met de vraag of de aardappelmeelfabriek nog steeds te koop is. Een mailtje met de strekking ‘ik las in het woordenboek van 1999 over aardappelmeelfabriek en las op internet dat u deze te koop had staan, ik heb interesse!’ ging die kant op. Dat zijn de mailtjes die ik met groot genoegen schrijf. 

De fabriekslijst

De voltallige lijst van fabrieken uit de Van Dale vind je hieronder. Mocht je er een herkennen, dan ontvang ik graag een routebeschrijving, zodat ik er een foto van kan schieten. Of beter nog: stuur mij een foto. Waarom zou ik het allemaal zelf doen? P.S. de lijst liever luisteren? Ik lees ze voor in deze aflevering van Voorlezen Uit Het Woordenboek Voor Mensen Die Niet Kunnen Slapen.

De Dikke van Dale uitlezen (1)

Het is een bekend cliché: refereren aan de betekenis van een woord in de Dikke van Dale. Een cliché is volgens de Dikke van Dale uit

© david 1988