david – (de) (m) [1988] leest het woordenboek om de zin van het leven te vinden [dãwīdh, betekenis onduidelijk, misschien ‘geliefde’ of ‘oom van vaders kant’] (bijb.), de herdersknaap die Goliath doodde met een steenworp en later koning van het Israëlistische volk werd

Mijn naam in de Dikke Van Dale en de wereld veroveren (44)

Bezienswaardigheden. Dat wat in een stad, een streek het bezien waard is: de bezienswaardigheden van Bergen op Zoom. Het staat er echt. Waarom?

De Van Dale als Tripadvisor. Laatst werd de berglucht aangeraden en nu de bezienswaardigheden van het Brabantse Bergen op Zoom. Het moet daar wel heel erg bijzonder zijn, nu deze stad is verkozen om zijn bezienswaardigheden. De toeristische trekpleister van het zuiden.

Friet wint. Altijd.

Ik heb er ooit een half jaar op school gezeten, maar kan me weinig publieksattracties herinneren. Het Markiezenhof staat me nog bij, de Showboat (de snackbar waar elke scholier zijn snacks in het tussenuur haalde) en qua hoogtepunt een flat waar familie woonde, meer niet. Over Tripadvisor en snackbars wil ik nog het volgende zeggen: het restaurant dat de hoogste waardering heeft op Tripadvisor in Utrecht, is een snackbar. Dat zegt iets over oneerlijkheid in deze wereld (ook al is patat mijn lievelingseten).

Terug naar Bergen op Zoom. Ik stuurde een berichtje naar de burgemeester van de stad; of hij op de hoogte was van de eervolle vermelding in de Taalbijbel en wat hij kon aanraden, maar een reactie bleef uit.

Ik vroeg ook een paar offertes op voor het plaatsen van mooie Nederlandse woorden langs de snelweg, hoopte een reis naar de bergen in de wacht te slepen en deed een voorstel een bestseller te schrijven over de avonturen die voortkomen uit een woordenboek, maar mijn e-mails hadden afgelopen week vaak de eigenschap onbeantwoord te blijven.

Misschien is het een idee om een nieuw e-mailadres aan te maken. Pleasereply@daavid.nl, bijvoorbeeld. Ook een stuk vriendelijker dan die do-not-reply-e-mails die je vaak ontvangt. Soms stuur ik dan wel iets terug en dan voel ik me tegendraads en ook een beetje een sul. Please reply is wellicht een beetje wanhopig. En dat is het laatste wat ik ben. Of ben geworden, eigenlijk. Want het lezen van de Dikke Van Dale heeft me op weg geholpen.

Stukje over de B

Afgelopen donderdag vertelde ik in de theaterzaal van Het Huis in Utrecht wat ik tot nu toe in hoofdstuk B las. Stond ik daar, tussen geweldig creatieve mensen met mooie verhalen. Allemaal bezienswaardigheden.

Van een andere spreker ontving ik een compliment, hij vond het grappig. Een meisje vroeg of ik écht een podcast had gemaakt waarbij ik ging voorlezen uit het woordenboek voor mensen die niet kunnen slapen en ik was een beetje verbaasd dat ze dacht dat ik misschien een grapje maakte, want die podcast was in tegenstelling tot sommige zaken nogal serieus. Haar vriendin voegde zich later bij het gezelschap en meldde dat ze zo’n podcast wel kon gebruiken. Die serie zal ik zeker doorzetten. Ik denk niet dat het een gat in de markt is, maar toch zeker wel een scheurtje.

Een slaapverwekkend stukje voorlezen uit de B.

In de Van Dale

Mijn verliefde, mijn zusje en haar vriend zaten ook in die zaal. Met plaatsvervangende nervositeit, die omsloeg in plezier als een onverwachte windvlaag in de bezaan. Gisteren kwam een ander zusje langs (soms lijkt het alsof ik tientallen zussen heb, en dat is bijna ook zo) en zei dat ze trots was. Nu merk ik dat ik ook trots ben, ik was zelf even een bezienswaardigheid en heb de B nog niet eens uitgelezen.

Als Bergen op Zoom een plek kan veroveren in het woordenboek, dan ik ook. Bij veroveren bijvoorbeeld. David verovert de harten van vele mensen met zijn woordenboekverhalen. Of beter nog: bij bekotebikkerd.

Maar eerst naar Bergen op Zoom, het schijnt er fantastisch te zijn. Of in ieder geval een bewijsje fantastisch.

Sponsored: koop bewijsje nu in de woordenwinkel!

 

 

© david 1988