david – (de) (m) [1988] leest het woordenboek om de zin van het leven te vinden [dãwīdh, betekenis onduidelijk, misschien ‘geliefde’ of ‘oom van vaders kant’] (bijb.), de herdersknaap die Goliath doodde met een steenworp en later koning van het Israëlistische volk werd

Een week geen complimenten geven en mijn neefje is een schelm (60)

Vorige week werd ik door de gemeente gebeld: de afspraak met de burgemeester werd helaas verplaatst naar een onbepaalde datum. Mijn neefje was vandaag naar de basisschool en droeg een t-shirt met daarop het woord ‘beersem‘, dus dat maakt alles goed. De stille schelmenbeweging kan niet snel genoeg beginnen.

T-shirts

Het is tijd om de woordenhandel te professionaliseren, allereerst met de verkoop van t-shirts. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel is wel vroegtijdig afgebroken, omdat ik door iets werd afgeleid. Het lijkt me een goed idee om de winst te doneren aan stichting Lezen & Schrijven. Al weet ik niet of ze heel erg enthousiast worden van een negatieve bijdrage; tot nu toe geef ik shirts liever weg, dan er geld voor te vragen.

Het lettertype van de merchandise is ook aangepast: Libre Baskerville. Een vrij te gebruiken lettertype en er zit een mooi verhaal achter. Zo worden het simpele shirts met aimabele woorden.

Compositie

Geïnspireerd door het woord ‘compositie’ op bladzijde 631 van het woordenboek, heb ik mijn gitaar weer eens uit een hoek getrokken en de synthesizer aangesloten op een laptop. De snaren van de gitaar kunnen wel een colabad gebruiken, maar ik probeer iets te componeren voor een volgende editie van de podcast Voorlezen uit het woordenboek voor mensen die niet kunnen slapen (VUHWVMDNKS). Een slaapverwekkend deuntje. Een berceuse.

Een week geen complimenten geven

Een andere vondst op bladzijde 631 (ja, dit is een beste pagina) is het woord ‘complimentenmaker’. Dat is volgens de Van Dale iemand die veel complimenten (drukte, omslag) maakt. Eigenlijk is het dus een druktemaker. Beetje vreemd. Een complimentenmaker kan dus ook een beersem zijn. Ach, ik zet het woord in ieder geval te koop. (Ik zeg in het echt nooit “ach”?)

Tijdens een diner met collega’s probeerde ik wel complimenteus te zijn. Het liep uit op een fiasco. Er floepten vooral halve beledigingen uit mijn mond. Vervolgens bedacht ik, dat ik in navolging van dit woord dan maar een week complimenten aan vreemden ging geven. De pakkende kop boven dit bericht zag ik al voor me: ‘dit gebeurt er als je een week lang complimenten aan wildvreemden geeft‘. Dat is schromelijk mislukt. Gelukkig kan ik dit achter me laten en weer verder lezen in het woordenboek. Op naar de D!

Morgen probeer ik nog een keer een compliment uit te delen.

 

 

 

© david 1988