david – (de) (m) [1988] leest het woordenboek om de zin van het leven te vinden [dãwīdh, betekenis onduidelijk, misschien ‘geliefde’ of ‘oom van vaders kant’] (bijb.), de herdersknaap die Goliath doodde met een steenworp en later koning van het Israëlistische volk werd

Hoi overheid, mogen we misschien een cadeautje? Een waxinelichtje ofzo?

Ik denk dat het goed zou zijn als iedereen een cadeautje krijgt van de overheid. Naast de steunpakketten. Niet alleen het zorgpersoneel. Maar ook de jongeren, de ouderen en zelfs de lockdowntoespraakuitfluiters. Gewoon, iets kleins. Want we staan voor een duister gat.1

Een waxinelichtje bijvoorbeeld. Met een korte tekst van de minister-president of de koning: ‘een lichtje voor in donkere dagen’. Of een sleutelhanger met: ‘alleen samen krijgen we corona onder controle’. Een gekleurd armbandje. Dat we kunnen dragen als een festivalbandje van je eerste festival, dat jaren polszweet opslurpt en grote verhalen herbergt. Want over 2020 zullen we nog lang praten.

Het jaar van de persconferenties en gezondheidsministers. De een had glimmende schoenen, de ander zakte door z’n hoeven. Over illegale feesten in tunnels, coronacontainers en afgelegen boerderijen. Dat het onverantwoordelijk was, en onvergetelijk.

Een cadeautje dat we over 15 jaar terugvinden in de kringloopwinkels en ons met weemoed doet terugdenken aan een tijd waarin we veel verloren, maar soms iets wonnen. Als vale bavariavoetbaljurkjes die nog steeds uit Koningsdaggrabbeltonnen verschijnen.

We hebben recht op een symbolisch geschenk. Op iets. Een souvenir aan 2020. Misschien een munt. Want we zijn allemaal gelijke munt. Een unieke. De koning afgebeeld met een mondkapje. Een die over 20 jaar iets meer waard is. Dan hebben we wat om naar uit te kijken.

Oké, ik snap dat er nu weinig geld overblijft, maar een presentje moet er toch nog wel vanaf kunnen? Desnoods een persoonlijke brief. In een vrolijke envelop.

Nu ik erover nadenk: iedereen een gratis lot voor de oudejaarsloterij. En de hoofdprijs is een kaartje ‘verlaat-de-lockdown-zonder-problemen’. Of 20 miljoen van die speciale euromunten. Al blijkt in een gezondheidscrisis dat je geld niet in alle gaten kan stoppen.2

Na al die deprimerende, beladen boodschappen, moet het voor jullie ook fijn zijn om iets leuks weg te geven. Ik zeg altijd: van één cadeau hebben twee mensen plezier. En met dit reproductiegetal verspreidt de vreugde zich sneller dan het virus.

Beste overheid, een kleinigheidje. Desnoods van ons eigen belastinggeld. Nu rampjaar 2020 de grens oversteekt naar 2021, is er behoefte aan nieuwe symboliek. Er is geen spijker zo klein, of men vindt er wel een gaatje voor. Er is niets zo klein of onbeduidend, dat niet ergens voor dienen kan. 3

Muzak is de soundtrack van de leegte

Fumu of muzak (Fumuzak), is de herkenbare achtergrondmuziek die je vooral in Amerikaanse films hoort, zodra er mensen in een lift staan of als consument

© david 1988