david – (de) (m) [1988] leest het woordenboek om de zin van het leven te vinden [dãwīdh, betekenis onduidelijk, misschien ‘geliefde’ of ‘oom van vaders kant’] (bijb.), de herdersknaap die Goliath doodde met een steenworp en later koning van het Israëlistische volk werd

Nieuw kunstenaarscollectief neemt het op tegen de belachelijkheden van deze tijd (63)

Kunstenaar en dichter Tristan Tzara vluchtte ten tijde van de Eerste Wereldoorlog naar Zürich, prikte in een woordenboek het woord ‘dada’ en zo ontstond het dadaïsme, of dus ‘dada’, Frans voor: stokpaardje.

Dat is een van de lezingen van de ontstaansgeschiedenis van de kunststroming. Er was in elke geval een groep kunstenaars – Hans Arp, Kut Schwitters en dus Tzara – die schoon genoeg hadden van de oorlog en uit protest Dada oprichtten. Het kiezen van de naam voor hun groep door een compleet willekeurig woord in het woordenboek te prikken, was de eerste daad van verzet.

Cabaret Voltaire

Tzara was o.a. redacteur voor het tijdschrift ‘Cabaret Voltaire’, en speelde in het gelijknamige absurdistische theater dat vernoemd was naar de Franse filosoof Voltaire, die ook kritiek uitte op de belachelijkheden van zijn tijd. Aanvankelijk werden er in Cabaret Voltaire gedichten en chansons voorgedragen, maar die voorstellingen werden steeds vreemder. Had ik bij willen zijn.

Het is de hoogste tijd voor een nieuwe kunststroom die het opneemt tegen de belachelijkheden van déze tijd. En nu ik toch een woordenboek bij de hand heb en er meer dan genoeg valt te ageren tegen onze beschaving, lijkt het me vanzelfsprekend dat ik het voortouw neem om een nieuwe groep op te richten. Een die leunt op de fundering van dada, maar een ander pad inslaat, ver verwijderd van het surrealisme dat uit dada groeide.

Een willekeurig woord uit het woordenboek is alles wat ik nodig heb om de beschaving en de vervuilde kunstwereld op zijn grondvesten te doen schudden.

Hieronder in ieder geval het bewijs dat deze stijlrichting écht haar naam dankt aan het lot en het woordenboek.

Fondantglazuur

Ik moet bekennen dat ik nogal teleurgesteld was toen ik fondantglazuur prikte. Er stond niet eens een beschrijving bij. Zou Tristan echt maar een keer hebben geprikt? Om heel eerlijk te zijn zie ik fondantglazurisme niet uitgroeien tot een wereldberoemde stijlrichting, en zal het zelfs geen lokale opschudding veroorzaken. Alhoewel, nu ik het vaker lees, ga ik geloven in de volmaaktheid van deze naam uit volstrekte willekeur.

In oktober 2018 werd het kunstenaarscollectief Fondantglazuur opgericht. Als protest tegen de door commercie bevangen individualistische maatschappij, politieke mondiale stupiditeit, overvloed van informatiestromen, het gebrek aan concentratie en het ontbreken van verveling door Netflix én de verslavende werking die uitgaat van dagelijkse afleveringen van het datingprogramma First Dates.

Kunstenaars verenigt u!

© david 1988